Ce poți lua în bagajul de mână și ce obiecte sunt interzise în avion
Biletele de avion au reușit să devină din ce în ce mai accesibile, însă prețurile mici pe care le observăm când vine vorba de zboruri au legătură și cu faptul că, de cele mai multe ori, pasagerii preferă să călătorească cu un bagaj de mână în loc să opteze pentru bagaj de cală.
De altfel, lipsa bagajului de cală înseamnă și eliminarea unui risc din start, mai exact cel care ține de bagajele pierdute, întârziate sau deteriorate de către compania aeriană în momentul în care sunt manipulate.
Totuși, au existat situații în care persoanele au fost nevoite să renunțe la obiecte pe care le-au pus în bagajele de mână sau au fost nevoite să plătească taxe suplimentare pentru acestea. Prin urmare, în acest articol, vom discuta despre ce poți lua în bagajul de mână și cu ce nu ai voie în avion.
Regulile companiilor aeriene privind bagajele de mână
Regulile când vine vorba de ce poți pune în bagajul de mână pot suporta mici diferențe de la o companie aeriană la alta, însă, în general, toate companiile aeriene permit pasagerilor să aibă un bagaj de mână, chiar dacă pentru unele dintre acestea geanta de laptop poate reprezenta un astfel de bagaj.
Pe de altă parte, pentru a fi sigur că bagajul tău respectă regulile impuse de compania aeriană, este bine să verifici direct pe site-ul companiei cu care urmează să zbori, pentru a nu te trezi în situația în care ești pus să achiți taxe suplimentare la aeroport.
Regulile se referă atât la dimensiunea bagajului cu care ai voie în avion, la obiectele pe care le poți avea în bagaj, limita de lichide din avion, cât și lucrurile interzise în avion.
În cazul în care bagajul tău respectă toate regulile și, totuși, îți este refuzat dreptul la îmbarcare sau există probleme cu zborul pe care l-ai rezervat, precum întârzieri sau anulări, trebuie să știi că ai dreptul la compensații de până la 600 de euro, care sunt reglementate prin regulamentul CE 261/2004.
Cu ce ai voie în bagajul de mână
Bagajul de mână poate să conțină cam tot ce ai nevoie pentru o vacanță de câteva zile. În continuare, vom discuta inclusiv despre medicamente în bagajul de mână, limita pentru lichide în avion, dacă și câte țigări ai voie în avion, cât și despre mâncare în avion.
Poți să ai în bagajul de mână următoarele lucruri:
Produse cosmetice și de igienă (ruj, eyeliner, mascara, farduri, fond de ten, creme de față și de corp, apă micelară, pensule, oje și dizolvant fără acetonă inflamabilă, gel de duș, șampon);
Medicamente fără rețetă (antiinflamatoare, spray nazal, pastile de tuse, picături pentru ochi);
Mâncare (prăjituri de casă sau din comerț, biscuiți de casă sau din comerț, iaurturi, fructe, legume și poți să iei chiar și ciocolată în bagajul de mână, fără obligativitatea de a fi de la duty-free);
Îmbrăcăminte;
Încălțăminte;
Obiecte de uz personal (căști, ochelari de soare, cărți);
Electronice (poți lua cu tine laptop, telefon, tabletă și ai voie și cu baterie externă în avion).
Limita de lichide in avion
În ceea ce privește lichidele, fie că ne referim la fond de ten, gel de duș, șampon, apă micelară sau iaurturi, este clar că ai voie cu lichide în bagajul de mână, însă toate acestea trebuie să fie în recipiente de maximum 100 ml. și, ulterior, într-o pungă transparentă de 1 L. Ai voie și cu parfum în avion, fiind vorba tot de regula de 100 ml.
Câte pachete de țigări și câte cartușe de țigări ai voie în avion?
Această întrebare apare pentru că, de cele mai multe ori, la duty-free țigările sunt mai ieftine. Iar răspunsul este cu destul de multe. Mai exact, fiecare pasager are voie să transporte patru cartușe de țigări.
Dacă mergi dintr-o țară UE în alta, răspunsul la întrebarea câte țigări poți lua în avion se schimbă, deoarece nu există o limită. Totuși, fiecare țară poate impune propriile limite cu privire la cantitatea de tutun pe care o lasă să treacă, însă aceasta nu poate fi mai mică de 800 de țigări. Prin urmare, ai voie cu țigări în avion, în bagajul de mână, în anumite limite, care pot crește dacă vorbim de călătorii între două țări membre UE.
Ai voie cu bricheta în avion?
Da, ai voie atât cu bricheta, cât și cu un pachet de chibrituri. Acest lucru este permis, deoarece nu ai voie cu obiecte inflamabile, ceea ce înseamnă că o brichetă este inofensivă.
Reguli legate de mâncare în bagajul de mână
O altă surpriză pentru mulți este că ai voie cu mâncare în bagajul de mână. În general, majoritatea oamenilor evită să-și ia mâncare de acasă când urmează să călătorească cu avionul și optează pentru a cumpăra la suprapreț din aeroport sau din duty-free. Totuși, regulile le permit să-și ia alimente cu ei în avion, direct de acasă, cu condiția ca acestea să nu aibă un miros puternic, în timp ce iaurturile intră sub regulile impuse lichidelor.
Cu ce nu ai voie în avion
Pentru că am stabilit cu ce ai voie în avion și am răspuns la unele dintre cele mai comune întrebări, a venit momentul să stabilim, clar și punctual, și ce nu ai voie să iei în avion.
În general, nu poți avea în bagajul de mână următoarele lucruri:
Arme și obiecte periculoase (obiecte ascuțite, arme albe, muniții);
Substanțe explozive și inflamabile (petarde, artificii);
Lichide peste limita permisă;
Substanțe ilegale, inclusiv droguri recreaționale (chiar și atunci când se călătorește între două țări unde consumul recreațional este legal);
Baterii defecte sau deteriorate.
Pentru a te asigura că bagajul tău este în regulă, îți recomandăm să verifici lista lucrurilor pe care le poți lua în avion și a obiectelor interzise, listă pe care o găsești pe site-ul oficial al companiei cu care călătorești. În acest fel, vei putea să eviți situațiile neplăcute.
De asemenea, dacă ești informat foarte bine în legătură cu ce poate conține bagajul de mână, poți să iei o decizie corectă cu privire la modul în care călătorești. De exemplu, dacă ai lichide care depășesc limitele impuse și nu poți renunța la ele, va trebui să te reorientezi pentru a transporta aceste lichide în bagajul de cală.
Dacă nu ești sigur cu privire la un obiect pe care vrei să-l iei cu tine, cel mai bine este să contactezi compania aeriană și să te interesezi dacă acesta poate fi luat cu tine în avion. În acest fel, te asiguri că vei avea parte de o experiență plăcută.
Drepturile pasagerilor aerieni
Indiferent dacă alegi să zbori cu un bagaj de cală sau un bagaj de mână, drepturile pe care le ai și care sunt reglementate prin CE 261 sunt aceleași. Mai exact, aceste drepturi se referă în special la compensațiile pe care trebuie să le primești de la compania aeriană în cazul în care zborul tău a fost anulat sau are o întârziere mai mare de 3 ore.
Compensațiile se oferă în funcție de distanța zborului, după cum urmează:
250 de euro pentru zboruri pe o distanță de sub 1.500 km;
400 de euro pentru zboruri pe o distanță între 1.500 km și 3.500 km;
600 de euro pentru zboruri pe o distanță de peste 3.500 km.
De asemenea, pe lângă dreptul la aceste compensații, pasagerii aerieni care au un zbor cu probleme, mai trebuie să primească din partea companiei aeriene următoarele:
Mâncare;
Băuturi răcoritoare;
Cazare și transport la și de la cazare;
Acces la 2 apeluri telefonice, comunicare prin SMS, e-mail sau fax.
Aceste obligații ale companiilor aeriene, atât când vine vorba de compensații, cât și atunci când vine vorba de celelalte lucruri pe care trebuie să le asigure pasagerilor, sunt valabile în cazul în care zborul nu a avut probleme din „motive excepționale”. Aceste motive sunt specificate în regulamentul Comisiei și se referă la condiții meteo nefavorabile, greve ale industriei aeriene, anumite probleme tehnice sau amenințări care țin de securitate.
În cazul în care apare o astfel de problemă, multe companii aeriene apelează la vouchere pe care le oferă pasagerilor. Nu accepta niciun fel de cadou sau voucher din partea companiei aeriene și nu semna niciun document pe care ți-l oferă. Acest lucru este deosebit de important, deoarece odată acceptate aceste favoruri, nu mai poți accesa compensațiile care ți se cuvin.
Poți solicita despăgubiri pentru zboruri care au avut loc în ultimii 3 ani. Dacă ai fost într-o situație de zbor întârziat, anulat sau ți s-a refuzat dreptul la îmbarcare din cauza suprarezervării, dar nu ești sigur dacă poți obține compensații, poți verifica dacă ești eligibil, în mod gratuit, prin completarea formularului AirHelp.
Mai mult, dacă apelezi la serviciile AirHelp, iar la final nu ai câștig de cauză, iar compania aeriană nu este obligată să-ți ofere despăgubiri, nu este nevoie să faci nicio plată către noi.
85% dintre pasageri nu-și cunosc drepturile. Nu fi unul dintre ei.
AirHelp a apărut în: