Dimensiuni bagaje de cală și reguli pe care să le ai în vedere

Dimensiuni bagaje de cală și reguli pe care să le ai în vedere

Actualizat ultima dată 2 decembrie 2024

Călătoriile lungi sunt o plăcere însă necesită, de cele mai multe ori, bagaje de cală. Iar aici poate apărea un stres, deoarece trebuie să te gândești la toate lucrurile de care ai nevoie, în timp ce respecți și regulile, deseori diferite, impuse de companiile aeriene. 

Pentru a-ți face viața puțin mai ușoară, ți-am pregătit un ghid în care detaliem care sunt dimensiunile bagajului de cală admise în funcție de compania aeriană cu care zbori, dar și care sunt lucrurile pe care poți să le iei cu tine. 

De asemenea, pentru că bagajul de cală vine deseori și cu probleme care se traduc prin bagaje pierdute, întârziate sau deteriorate, vom discuta și despre drepturile pe care le ai și care sunt reglementate prin CE 261.

Dimensiune bagaj de cală

Înainte de toate, este important să stabilim ce înseamnă bagaj de cală. Bagajul de cală este un bagaj mare care se plătește separat și care este util pentru o călătorie mai lungă. Un astfel de bagaj se predă la aeroport în locul special pentru preluarea bagajelor sau la check-in și care poate fi preluat doar la finalul cursei, de pe banda pentru bagaje din interiorul aeroportului destinație.

Bagajul de cală este mai permisiv și mult mai mare decât bagajul de mână. Astfel, poți să iei cu tine mai multe lucruri, însă există reguli și aici, care diferă în funcție de compania aeriană cu care urmează să zbori. Regulile nu sunt atât de diferite când vine vorba de lucrurile pe care poți să le iei cu tine, însă pot exista diferențe atunci când vorbim de mărimea bagajului de cală și greutatea acestuia.

În continuare, îți prezentăm regulile pe care le au principalele companii aeriene pentru bagajele de cală la clasa economy:

  • WizzAir: Bagaj de cală de 20 kg și dimensiuni care se încadrează în 158 cm (L+l+î);

  • Lufthansa: Bagaj de cală de 23 kg și dimensiuni care se încadrează în 149x119x171 cm;

  • Ryanair: Bagaj de cală de 20 kg și dimensiuni de 81x119x119 cm;

  • KLM: Bagaj de cală de 23 kg și dimensiuni de maximum 158 cm;

  • AirFrance: Troler cală de 23 kg și dimensiuni de maximum 158 cm;

  • British Airways: Bagaj cală de 23 kg și dimensiuni de 90x75x43 cm.

Dar dacă ai un bagaj care se dovedește mai greu decât greutatea maximă admisă?

Sunt mai multe variante. Mulți optează pentru a scoate din el surplusul de greutate, dar dacă nu ești dispus să faci asta apare o altă întrebare. Mai exact, cât costă un kg în plus la bagajul de cală?

Prețul pentru fiecare kg în plus este diferit de la o companie aeriană la alta și, prin urmare, este necesar să verifici pe site-ul oficial al companiei cu care urmează să zbori care este modul de calcul în acest caz. De exemplu, la Ryanair, prețul pentru fiecare kg în plus este de 12 euro. 

Cu ce ai voie în bagajul de cală

Bagajul de cală este foarte permisiv când vine vorba de lucrurile pe care le poți lua cu tine. Prin urmare, poți să-ți pui în bagajul de cală următoarele lucruri:

  • Îmbrăcăminte, încălțăminte și cosmetice;

  • Alimente;

  • Electronice și electrocasnice;

  • Obiecte ascuțite și arme (armele trebuie declarate la check-in);

  • Alcool, băuturi răcoritoare sau alte lichide;

  • Medicamente;

  • Țigări.

Totuși, o recomandare importantă este să nu transporți niciodată obiecte de valoare în bagajul de cală, deoarece există inclusiv riscul ca acestea să fie furate, pe lângă riscul deja clar ca bagajul să fie pierdut, întârziat sau deteriorat în timpul transportului. 

Cu ce nu ai voie în bagajul de cală

Deși este un bagaj mai permisiv, există și câteva lucruri cu care nu ai voie nici măcar în acest bagaj atunci când călătorești cu avionul. Mai exact, vorbim despre următoarele lucruri interzise:

  • Explozibili și substanțe inflamabile, precum butelii de camping, brichete de cărbuni sau torțe cu gaz;

  • Substanțe chimice, precum spray-uri cu gaz comprimat sau spray-uri paralizante și otravă.

După cum poți vedea, lista de lucruri cu care nu ai voie în bagajul de cală este destul de scurtă, iar acest lucru are legătură cu faptul că acest bagaj nu este transportat în habitatul avionului și nu are nimeni acces la el pe parcursul zborului. 

Cum procedezi la aeroport atunci când ai bagaj de cală

Atunci când ai un troler de cală cu dimensiuni care se încadrează în limitele impuse de compania aeriană, experiența de la aeroport ar trebui să fie destul de lină. În primul rând, trebuie să faci check-in-ul la aeroport, iar locul în care îl faci este și cel în care îți lași bagajul care urmează să fie transportat în cala avionului cu care zbori. 

Tot la check-in primești un bilet de trecere de care vei avea nevoie până la finalul călătoriei, când îți iei bagajul de la aeroportul în care ai aterizat, de pe banda destinată preluării bagajelor de cală.

După ce predai bagajul, tot ce mai ai de făcut este să te îndrepți către poarta la care este repartizat zborul tău. O să vezi asta pe ecranele speciale din interiorul aeroportului.

Ce trebuie să faci dacă bagajul tău este pierdut, întârziat sau deteriorat

Regulamentul CE 261/2004 reglementează, pe lângă compensațiile de până la 600 de euro pe care pasagerii aerieni trebuie să le primească în cazul în care zborul lor a fost anulat sau are o întârziere mai mare de 3 ore, și drepturile pe care pasagerii le au în cazul în care bagajul lor a fost pierdut, a ajuns cu întârziere sau deteriorat la destinație. 

În cazul bagajelor cu probleme, sumele pe care oamenii sunt îndreptățiți să le primească variază în funcție de valoarea bunurilor din bagaj, cât și a lucrurilor pe care au fost nevoiți să le înlocuiască. 

Dacă în cazul zborurilor cu probleme de întârziere sau anulare, pasagerii pot completa formularul pentru solicitarea despăgubirilor pe AirHelp, în cazul problemelor cu bagajele de cală, procesul pentru solicitarea despăgubirilor trebuie să înceapă încă din interiorul aeroportului. 

În acest caz, trebuie să completezi un formular prin care raportezi problema, care este denumit Property Irregularity Report. Acest formular poate fi găsit la biroul de relații clienți din zona de bagaje a aeroportului pe care ai aterizat. 

Totuși, cea mai ușoară soluție pe care o ai la dispoziție pentru a te asigura că ești despăgubit în cazul în care ai probleme cu bagajul este să îți achiziționezi asigurarea pentru bagaje AirLuggage, care vine cu o serie de beneficii suplimentare, pe lângă suportul în cazul în care bagajul tău este pierdut, întârziat sau deteriorat. 

Beneficiile la care ai acces prin AirLuggage sunt următoarele:

  • Primești 100 de euro în doar câteva ore de la raportarea problemei, fără să fie nevoie să faci dovada conținutului și indiferent de cât de repede intri în posesia bagajului tău;

  • Te sprijinim pentru a primi până la 1.400 de euro pentru problemele cu bagajul, care ți-au fost cauzate de compania aeriană cu care ai zburat;

  • Procesul prin care treci pentru a obține despăgubirile este simplificat.

Pentru o asigurare de călătorie completă, poți achiziționa AirHelp+ și, astfel, elimini orice stres în privința călătoriei pe care urmează să o faci, pentru a te concentra exclusiv pe crearea de amintiri plăcute.

Header Image by Tony Prats from Pixabay

85% dintre pasageri nu-și cunosc drepturile. Nu fi unul dintre ei.

Înscrie-te la buletinul nostru informativ pentru a primi ultimele sfaturi și recomandări direct în inboxul tău.

Distribuie prietenilor!

AirHelp a apărut în:

Agerpres logoProfit.ro logoRTV Romania logoZiarul Financiar logo

AirHelp face parte din Asociația susținătorilor drepturilor pasagerilor aerieni (APRA), a cărei misiune este promovarea și protejarea drepturilor pasagerilor aerieni.

Înscrie-te pentru buletinul nostru informativ

Obține cele mai recente recomandări și sfaturi livrate direct în inboxul tău

Copyright © 2025 AirHelp

Verifică despăgubirea

Toate companiile aeriene