Cum se poate anula un bilet de avion: Taxe și rambursări
Viața poate fi imprevizibilă uneori, așa că te poți găsi în situația în care să fie nevoie să anulezi o călătorie și să te gândești la opțiunile pe care le ai, astfel încât să-ți primești banii înapoi pe biletul de avion. Nimeni nu vrea să piardă banii pe care i-a dat pe un bilet pe care nu-l poate folosi, dar este posibil să-ți fie rambursați banii pentru un zbor deja rezervat?
În acest articol, discutăm despre situațiile în care vrei să anulezi un bilet de avion, dar și despre cele în care compania aeriană anulează un zbor. În acest fel, știi ce opțiuni ai în cazul în care zborul nu mai este posibil, dar vrei să folosești banii pe care i-ai plătit în alt scop.
Vreau să anulez un bilet de avion. Ce pot să fac?
Cea mai bună variantă pe care o ai, care este o idee bună mai ales dacă nu știi de la bun început dacă poți să faci o călătorie, dar totuși nu vrei să pierzi un preț bun pe care l-ai obținut pentru un zbor, este să îți iei bilete rambursabile.
Deși costă mai mult decât biletele obișnuite, acestea oferă mai multă flexibilitate, iar la final știi că nu există riscul ca banii pe care i-ai plătit să nu se întoarcă în contul tău.
Astfel de bilete sunt oferite de majoritatea companiilor aeriene, inclusiv de către cele low-cost, însă dacă vrei să schimbi data zborului, tot va exista o taxă. În plus, multe companii impun anumite limite când vine vorba de perioada în care poți să anunți că vrei să renunți la bilet și, totuși, să-ți primești banii înapoi.
De asemenea, există și bilete obișnuite pe care le poți cumpără și pe care le poți anula, însă nu îți vei primi toți banii înapoi, deoarece trebuie să achiți o taxă de anulare, care se schimbă în funcție de zilele rămase până la zbor.
Această taxă diferă de la o companie aeriană la alta. În cazul WizzAir, dacă vrei să renunți la un bilet cu mai mult 14 zile înainte de data la care era programat zborul, este necesar să plătești o taxă de anulare între 313 și 417 LEI. Dacă anulezi zborul cu mai puțin de 14 zile înainte, taxa pe care trebuie să o plătești este între 417 și 521 LEI.
Pe de altă parte, WizzAir are și un program de fidelitate, care-ți permite să anulezi un zbor fără să fie nevoie să plătești această taxă. Totuși, îți primești banii înapoi integral doar dacă sunt mai mult de 14 zile până la zbor. Dacă anulezi cu mai puțin de 14 zile înainte, primești înapoi doar jumătate din suma pe care ai plătit-o.
Nu toate companiile au aceleași politici când vine vorba de rambursare, iar la unele nici măcar nu se poate anula un bilet de avion cu posibilitatea de rambursare. Prin urmare, este important să verifici care sunt politicile aplicate de compania aeriană cu care vrei să-ți programezi cu zbor pe care nu știi sigur dacă poți să-l onorezi.
Cu cât timp înainte poți anula un bilet de avion?
Așa cum am stabilit deja, unele companii oferă posibilitatea de anulare cu rambursare, deși în majoritatea cazurilor trebuie să plătești și o taxă de anulare. Această taxă se calculează în funcție de timpul rămas până la data zborului. Dacă anulezi cu mai mult de 14 zile înainte, taxa de anulare este mai mică. Aceasta crește în cazul în care anulezi zborul cu mai puțin de 14 zile înainte de data la care călătoria era programată.
Pe de altă parte, există și companii aeriene care au implementată o regulă a anulării în 24 de ore de la cumpărarea biletului. Mai exact, dacă vezi un bilet care-ți face cu ochiul, la un preț pe care nu-l poți ignora, aceste companii aeriene îți dau șansa să-ți rezervi zborul, dar să te poți răzgândi în maximum 24 de ore și să-ți primești, astfel, banii înapoi.
Pentru a putea beneficia de această politică, trebuie să îți cumperi biletul de pe site-ul oficial al companiei aeriene. Totuși, reține că nu toate companiile oferă această posibilitate, așa că este foarte important să verifici înainte.
Asigurare storno pentru bilete de avion
Pasagerii aerieni mai au încă o variantă la dispoziție, în cazul în care nu sunt siguri dacă pot merge într-o vacanță sau nu, mai exact asigurarea storno pentru bilete de avion. Această formă de asigurare este special concepută pentru cazurile în care ești nevoit să anulezi o călătorie.
În esență, acest tip de asigurare te ajută să-ți primești banii pe bilet înapoi și să achiți eventualele taxe de anulare. Prin urmare, nu este nevoie să-ți cumperi un bilet rambursabil, ci poți opta pentru un bilet normal, la care să adaugi acest tip de asigurare.
Acest tip de asigurare este utilă și în cazul în care ai rezervat o cazare în locul în care ar fi trebuit să ajungi și vrei să-ți recuperezi banii.
Anularea unui bilet de avion de către compania aeriană: Drepturile pe care le ai
Anularea biletelor de avion poate veni și din partea companiei aeriene. În cazul în care te confrunți cu situația în care compania aeriană a anulat zborul, atunci trebuie să știi că ai drepturi care îți permit să accesezi compensații. Biletele de avion anulate nu sunt niciodată o veste plăcută, motiv pentru care este bine de știu că ai drepturi care-ți sunt asigurate prin regulamentul CE 261/2004.
În cadrul regulamentului, este specificat faptul că pasagerii aerieni au dreptul la despăgubiri din partea companiei aeriene, în funcție de distanța zborului anulat, de până la 600 de euro.
Aceste compensații pot fi accesate și dacă zborul a avut întârzieri mai mari de 3 ore sau ți-a fost refuzat dreptul la îmbarcare din cauza suprarezervării. De asemenea, regulamentul face referire și la despăgubirile pe care pasagerii trebuie să le primească dacă bagajul lor a fost pierdut, întârziat sau deteriorat.
Poți să primești compensații pentru zborurile cu probleme din ultimii 3 ani. Dacă vrei să verifici dacă o companie aeriană ar trebui să-ți plătească despăgubiri pentru un zbor anulat din trecut, poți să verifici prin completarea gratuită a formularului pentru solicitarea despăgubirilor.
Header Image by Joshua Woroniecki from Pixabay
85% dintre pasageri nu-și cunosc drepturile. Nu fi unul dintre ei.
AirHelp a apărut în: