Cele mai ieftine bilete de avion: Cum găsești cele mai bune oferte

Cele mai ieftine bilete de avion: Cum găsești cele mai bune oferte

Actualizat ultima dată 2 decembrie 2024

Biletele de avion pot părea o povară financiară, în special dacă sunt luate în ultimul moment. Totuși, tuturor ne place să călătorim, așa că în prezent există oferte pentru orice buzunar, iar biletele de avion sunt cu atât mai ieftine dacă ținem cont de câteva principii despre care vom discuta în acest articol.

De la locurile în care ar trebui să cauți până la filtrele pe care ar trebui să le utilizezi, cât și câteva sfaturi care au legătură cu drepturile tale ca pasager aerian, indiferent de valoarea biletului pe care l-ai achiziționat, acest articol încearcă să-ți răspundă la toate întrebările despre zboruri ieftine.

Drepturi care se aplică și pentru bilete low cost

Înainte de a intra într-o discuție detaliată despre cum poți pune mână pe bilete ieftine de avion, este important să ne oprim o clipă și să discutăm despre drepturile pe care fiecare pasager aerian le are, fie că urmează să cumpere un bilet de avion ieftin, unul cu o companie high-end sau chiar și în cazul în care vorbim de cineva care a cumpărat bilete de avion last minute. 

Indiferent care dintre opțiunile de mai sus ți se potrivește, drepturile pe care le ai ca pasager aerian sunt aceleași, iar aici vorbim în special de compensațiile pe care trebuie să le primești în caz de zbor întârziat, anulat sau dacă ai la finalul călătoriei tot felul de probleme cu bagajele

Regulamentul care asigură aceste drepturi este CE 261/2004, care a intrat în vigoare în 17 februarie 2005 și care se referă la drepturilor pasagerilor aerieni care zboară de pe un aeroport aflat în Uniunea Europeană, către un aeroport aflat în Uniunea Europeană sau cu o companie aeriană care își are sediul într-o țară europeană care aderă la reglementările impuse de Comisia Europeană. 

Bineînțeles, compensațiile despre care urmează să discutăm nu sunt acordate de la sine, ci este necesar ca pasagerii să-și cunoască drepturile și să știe când sunt îndreptățiți să primească despăgubiri. Ulterior, sunt necesare cereri și dovezi pentru ca o companie aeriană să plătească despăgubirile, lucru care poate fi simplificat prin intermediul unui serviciu specializat, cum este AirHelp, sau al unei asigurări de călătorie AirHelp+

Dar să revenim la compensații și la modul în care acestea sunt calculate. 

Potrivit regulamentului CE 261/2004, pasagerii sunt îndreptățiți să primească, în cazul unui zbor anulat sau cu o întârziere mai mare de 3 ore, următoarele despăgubiri:

  • 250 de euro pentru zboruri de până în 1.500 km;

  • 400 de euro pentru zboruri cu distanțe între 1.500 km și 3.500 km;

  • 600 de euro pentru zboruri de peste 3.500 km.

De asemenea, pasagerii mai au o serie de drepturi în momentul în care se află în aeroport pentru o perioadă mai lungă de timp din cauza unui zbor cu probleme. Mai exact, pasagerii trebuie să primească din partea companiei aeriene următoarele:

  • Mâncare;

  • Băutură;

  • Cazare;

  • Transport la și de la cazare;

  • Două apeluri telefonice sau acces la tehnici de comunicare prin SMS, e-mail sau fax.

Aceste compensații nu sunt disponibile în toate cazurile de zboruri întârziate sau anulate, ci fac excepție câteva situații menționate explicit în cadrul regulamentului drept „motive excepționale”. Mai exact, pasagerii nu sunt îndreptățiți să primească despăgubiri dacă zborul a avut probleme din următoarele motive:

  • Condiții meteo nefavorabile pentru zbor;

  • Declanșarea grevelor din industria aeriană, care trebuie diferențiate de grevele declanșate de personalul companiei aeriene;

  • Situații politice incerte în țara din care decolează sau urmează să aterizeze avionul, risc de atentate teroriste sau alte probleme de securitate;

  • Anumite probleme tehnice. Nu toate problemele tehnice se încadrează în lista de motive excepționale.

Pasagerii au dreptul să primească despăgubirile despre care am discutat anterior și în cazul în care vorbim despre refuzul la îmbarcare, suprarezervare sau pierderea conexiunilor de zbor. De asemenea, despăgubiri există și pentru bagaje pierdute, întârziate sau deteriorate. În acest caz, pentru a-ți mări șansele de a primi o despăgubire corectă, este recomandat să îți iei o asigurare pentru bagaje AirLuggage

Cât costă un bilet de avion

Prețul biletelor de avion poate varia foarte mult, astfel că valoarea unor bilete pentru zboruri ieftine poate pleca de la doar câțiva zeci de euro și pot ajunge până la câteva sute de euro, fără a-și pierde această caracteristică a accesibilității. Acest lucru este posibil deoarece, în stabilirea unui preț, sunt luate în calcul mai multe aspecte, cum ar fi:

  • Distanța zborului sau prețul de bază al biletului;

  • Taxa pentru combustibil;

  • Taxa pentru aeroport;

  • Locul din avion;

  • Bagajul.

Dar există și alte aspecte care pot influența semnificativ prețul unui bilet și care țin de momentul în care cumperi biletul, de locul din care îl cumperi și de perioada pentru care îl cumperi. 

Când sunt cele mai ieftine bilete de avion

Zilele de luni, marți, miercuri și joi sunt considerate a fi zile mai puțin aglomerate și, prin urmare, cele mai ieftine bilete de avion sunt disponibile atunci. În călătoriile tale, probabil ai observat deja că zilele de vineri, sâmbătă și duminică sunt zile foarte aglomerate în aeroporturi și este și ușor de înțeles de ce: un city break este ales, de cele mai multe ori, în zilele libere din weekend. 

Dacă ai un program de muncă mai flexibil și îți permiți să călătorești în timpul săptămânii, optează pentru zboruri care decolează și aterizează în zile de luni, marți, miercuri sau joi.

Aceste afirmații sunt susținute și de un studiu efectuat de Upgraded Points, care a descoperit că zborurile sunt, în medie, mai ieftine cu 5.23%, respectiv 5.28% în zilele de luni și marți. Același studiu a arătat că cele mai scumpe bilete sunt în zilele de sâmbătă (cu 7.28% mai scumpe) și în zilele de vineri (cu 5.89% mai scumpe). 

De asemenea, dacă reușești să-ți programezi zborul cu cel puțin 14 zile mai devreme și, prin urmare, să verifici oferta de bilete de avion ieftine, cel mai probabil o să tragi lozul cel norocos și o să găsești bilete accesibile chiar și în destinații aflate la o distanță mai mare de locul din care zbori. 

Un alt studiu, de această dată efectuat de Expedia, a arătat că cele mai ieftine bilete de avion sunt obținute în cazul în care acestea sunt cumpărate cu cel puțin 60 de zile înainte, dar nu mai mult de 4 luni.

În principiu, acordă-ți flexibilitate în alegerea zilelor în care zbori și optează pentru perioade mai puțin aglomerate din timpul săptămânii, când să cumperi bilete de avion nu mai reprezintă un efort financiar.

De unde cumpăr bilete de avion ieftine

Pentru a cumpăra bilete de avion ieftine nu este vorba doar de locul în care le cauți, ci și de felul în care le cauți. În general, cele mai ieftine bilete de avion o să le găsești pe site-urile oficiale ale companiilor aeriene. Nicio companie de tip intermediar nu îți va putea oferi zboruri la prețuri mai bune decât ofertele de zboruri venite direct de la compania aeriană. 

Totuși, în momentul în care intri pe site-ul oficial al companiei de mai multe ori într-o zi sau chiar de mai multe ori pe parcursul câtorva zilele, compania știe acest lucru. Cum? Prin cookies. În consecință, este posibil să vezi că se produc schimbări ale prețurilor pe măsură ce îți arăți interesul față de una sau mai multe destinații. 

Pentru a evita o situație de acest fel, cel mai bun sfat pe care ți-l putem oferi este să cauți bilete fie în modul incognito, fie folosind un VPN care-ți poate schimba locația oriunde pe glob. Mai mult, unele bilete de avion sunt mai ieftine dacă le cumperi din Marea Britanie decât dacă încerci să cauți zboruri ieftine din România, de exemplu, chiar dacă zborul aflat în discuție decolează din același loc. 

Cu alte cuvinte, o căutare de zboruri ieftine trebuie să înceapă întotdeauna pe site-ul oficial al companiei aeriene cu care vrei să zbori, dacă vorbim de zboruri ieftine, acest lucru se traduce prin companii aeriene low-cost, și cu modul incognito pornit sau cu un VPN activat.

Destinații ieftine cu avionul: Zboruri ieftine Europa

De cele mai multe ori, cele mai ieftine zboruri pe care o să le găsești sunt cele care au loc în spațiul european. De exemplu, există o mulțime de promoții pentru bilete de avion din București în Milano, cât și reduceri la bilete de avion în destinații foarte căutate din Europa. 

Aceste oferte de bilete de avion nu sunt valabile pe tot timpul anului pentru aceleași destinații, ci fluctuează, însă, în general, pe aeroporturile care nu percep companiilor aeriene taxe atât de mari, zborurile vor fi întotdeauna mai accesibile, iar aici vorbim mai ales de locuri precum Viena, Veneția, Bologna, Londra, Praga, Billund, Belgrad sau Santorini.

În cele din urmă, concluzionăm că pentru a beneficia de un zbor de avion ieftin este esențial să cauți zboruri accesibile în mod constant, să folosești strategii ingenioase și să fii flexibil în planurile tale. De asemenea, este util să te gândești din timp la destinațiile pe care ai vrea să le vizitezi, planificând cu câteva zile sau chiar săptămâni înainte.

A fi spontan este o caracteristică foarte atractivă pentru mulți, însă o planificare din timp, care-ți permite să jonglezi cu datele, se traduce prin zboruri ieftine și amintiri frumoase.

Header Image by Joshua Woroniecki from Pixabay

85% dintre pasageri nu-și cunosc drepturile. Nu fi unul dintre ei.

Înscrie-te la buletinul nostru informativ pentru a primi ultimele sfaturi și recomandări direct în inboxul tău.

Distribuie prietenilor!

AirHelp a apărut în:

Agerpres logoProfit.ro logoRTV Romania logoZiarul Financiar logo

AirHelp face parte din Asociația susținătorilor drepturilor pasagerilor aerieni (APRA), a cărei misiune este promovarea și protejarea drepturilor pasagerilor aerieni.

Înscrie-te pentru buletinul nostru informativ

Obține cele mai recente recomandări și sfaturi livrate direct în inboxul tău

Copyright © 2025 AirHelp

Verifică despăgubirea

Toate companiile aeriene