Zborul cu avionul în sarcină: Precauții și recomandări
Dacă familia ta se mărește, dar totuși planifici o călătorie cu avionul pentru o vacanță în care să-ți creezi noi amintiri până la venirea copilului, este important să cunoști câteva informații, care se referă atât la factorii de risc, cât și la măsurile de precauție pe care ar trebui să ți le iei.
În plus, situația în care ești însărcinată și te confrunți cu un zbor anulat sau întârziat este cu atât mai neplăcută, așa că vom discuta și despre drepturile pe care le ai prin CE 261 și compensațiile pe care poți să le primești de la compania aeriană la care ai bilet.
Zborul în sarcină: Până în ce lună de sarcină poți zbura cu avionul?
Zborul cu avionul nu este posibil pe tot parcursul sarcinii, ci există niște limite pe care trebuie să le respecți. În general, indicațiile și regulile impuse de companiile aeriene arată în felul următor:
Zborul cu avionul în primul trimestru de sarcină și până în săptămâna 28 este posibil, fără să fie nevoie de documente de la medic;
Pentru zborul cu avionul după săptămâna 28, este nevoie de un bilet de la medic prin care să se ateste că ești „aptă de zbor”.
Totuși, chiar dacă ai voie să zbori în primul trimestru de sarcină cu avionul, nu este neapărat recomandat, deoarece această perioadă vine la pachet și cu grețuri sau oboseală, simptome care se pot agrava în timpul zborului. De exemplu, prima lună de sarcină și zborul cu avionul s-ar putea să nu fie o combinație tocmai reușită când vine vorba de confort.
Zborul în trimestrul al treilea este contraindicat, deoarece există riscul de travaliu prematur sau alte complicații. În acest caz, cel mai bine este să eviți astfel de călătorii. Le poți face mereu alături de copilul tău, după ce se naște.
Prin urmare, dacă te întrebi până la câte luni de sarcină poți zbura cu avionul, răspunsul este 28 de săptămâni. Există situații în care poți zbura și după această perioadă, cu o scrisoare de la medic, însă nu îți recomandăm să te expui unor astfel de riscuri.
De asemenea, chiar dacă zborul până în 28 de săptămâni nu vine neapărat cu riscuri la pachet, este important să te asiguri că acesta nu are o durată foarte mare de timp, pentru a nu experimenta stări de disconfort.
Sarcina și zborul cu avionul: Recomandări
Gravidele pot zbura cu avionul mai ales în trimestrul doi, care este considerat cel mai sigur, cu condiția să vorbim despre o sarcină care evoluează normal. Dacă ești însărcinată, este esențial să nu-ți asumi riscuri după această perioadă. Siguranța ta și a copilului tău sunt mai importante decât o călătorie pe care o poți face oricând.
Pe de altă parte, există anumite afecțiuni medicale în cazul cărora nu poți zbura dacă ești însărcinată. Vorbim aici de afecțiuni precum:
Hipertensiunea arterială;
Diabetul;
Anemia;
Bolile de inimă;
Istoric de nașteri premature.
Chiar și în cazul în care nu suferi de astfel de afecțiuni și ești în trimestrul considerat sigur pentru călătorii cu avionul, este tot timpul o idee bună să discuți cu medicul tău înainte de a cumpăra biletele de avion. Medicul îți poate spune și câteva măsuri de precauție care să te ajute în timpul zborului și care să-ți facă această călătorie mai plăcută.
Un sfat pe care ți-l putem da pentru un zbor confortabil constă în hidratare. Consumă suficientă apă pe timpul zborului și pune-ți în bagaj gustări sănătoase de care să te bucuri cât timp ești în avion. De asemenea, optează pentru încălțăminte confortabilă și îmbrăcăminte lejeră.
Drepturile pe care le ai ca pasager aerian
Zborul cu avionul în sarcină poate fi o experiență stresantă în sine, dar dacă vine la pachet și cu întârzieri mai mari de 3 ore sau anulări, nivelurile de stres cresc și mai mult, iar o călătorie pentru amintiri plăcute se poate transforma într-un dezastru.
În aceste cazuri, este important să știi care sunt drepturile tale și ce poți face pentru ca acestea să-ți fie respectate. Mai exact, trebuie să cunoști prevederile regulamentului CE 261/2004 și să acționezi în consecință.
Aceste prevederi se referă mai ales la compensațiile pe care ești îndreptățită să le primești în cazul în care zborul tău a fost anulat sau a avut întârzieri mai mari de 3 ore. Mai exact, compensațiile sunt următoarele:
250 de euro pentru zboruri pe o distanță de sub 1.500 km;
400 de euro pentru zboruri pe o distanță între 1.500 km și 3.500 km;
600 de euro pentru zboruri pe o distanță de peste 3.500 km.
A sta în aeroport câteva ore, mai ales dacă ești însărcinată, nu este o experiență tocmai plăcută. Pentru a mai reduce din stresul la care ești supusă, cere companiei aeriene să-ți respecte și celelalte drepturi, mai exact accesul gratuit la mâncare, băuturi răcoritoare, cazare, transport la și de la cazare, 2 apeluri telefonice sau acces la alte mijloace de comunicare, precum SMS, e-mail sau fax.
Regulamentul CE Nr. 261/2004 vorbește și despre situațiile în care companiile aeriene nu trebuie să-ți plătească despăgubiri, mai exact cazurile în care zborurile au avut de suferit din „motive excepționale”. Aceste motive se referă la:
Condiții meteo nefavorabile;
Greve ale industriei aeriene, care nu trebuie confundate cu grevele personalului companiei aeriene cu care ai zborul;
Riscuri de securitate, precum atentatele teroriste sau situațiile politice incerte din țara în care avionul decolează sau din cea în care ar trebui să aterizeze;
Anumite probleme tehnice.
În ciuda faptului că există acest regulament, dacă ești însărcinată și urmează să ai o călătorie cu avionul într-o altă țară, îți recomandăm să apelezi la o asigurare de călătorie AirHelp+ pentru a avea o experiență cât mai puțin stresantă.
Poți să soliciți plata despăgubirilor pentru zboruri din ultimii 3 ani și poți verifica dacă zborurile cu probleme pe care le-ai avut în trecut sunt eligibile prin completarea gratuită a formularului pentru solicitarea despăgubirilor de pe AirHelp. În plus, dacă alegi să folosești serviciile AirHelp pentru a cere aceste despăgubiri, nu trebuie să-ți faci griji dacă nu ai câștig de cauză la final, deoarece nu o să fie nevoie să plătești pentru serviciile accesate.
85% dintre pasageri nu-și cunosc drepturile. Nu fi unul dintre ei.
AirHelp a apărut în: