Cel mai mare aeroport din Europa: Topul aeroporturilor după dimensiuni

Cel mai mare aeroport din Europa: Topul aeroporturilor după dimensiuni

Actualizat ultima dată 2 decembrie 2024

Europa este continentul privilegiat când vine vorba de zboruri și aeroporturi disponibile. De altfel, cele mai ieftine zboruri sunt, deseori, între destinații din Europa, iar o călătorie de neuitat începe încă din momentul în care pășești în aeroport. 

Există o mulțime de aeroporturi cu adevărat impresionante în Europa, iar în acest articol ne vom concentra pe cele mai mari dintre acestea. Totuși, înainte să trecem la lista pe care am pregătit-o, ne vom concentra pe drepturile pe care pasagerii aerieni le au, indiferent de aeroportul de pe care zboară. 

Drepturile pasagerilor aerieni indiferent de mărimea aeroportului pe care se află

Aeroporturile sunt foarte diferite de la unul la altul, chiar dacă servesc același scop indiferent de locul în care se află. În ciuda felului în care arată aeroportul, a serviciilor existente în interiorul lui și al mărimii sale, drepturile pasagerilor sunt aceleași.

De altfel, cele mai mari aeroporturi din Europa, în cazul de față, dar și de pe alte continente, sunt cele pe care se înregistrează și cele mai multe probleme. Iar asta nu are legătură cu aspecte care țin de organizare și staff, ci țin mai degrabă de faptul că există un număr foarte mare de oameni care le tranzitează, chiar de ordinul milioanelor. 

Prin urmare, dacă urmează să ai un zbor care decolează sau aterizează pe un unul dintre cele mai mari aeroporturi din Europa, este bine să fii la curent cu drepturile pe care le ai. Drepturile pe care urmează să le detaliem în rândurile ce urmează sunt reglementate prin regulamentul CE 261/2004 și se referă la cazurile în care un zbor este anulat, întârziat, suprarezervat, dar și atunci când pasagerului i se refuză dreptul la îmbarcare sau se confruntă cu probleme cu bagajele din cauza companiei aeriene cu care a zburat. 

Totuși, drepturile despre care vorbim și, în special, compensațiile pe care pasagerii sunt îndreptățiți să le primească nu sunt valabile dacă la baza unui zbor întârziat sau anulat au stat cauze excepționale, care se referă la condiții meteo nefavorabile, anumite probleme tehnice, greve ale industriei aeriene sau probleme de securitate. 

Dar să trecem la compensațiile pe care pasagerii trebuie să le primească de la companiile aeriene, în cazul unui zbor anulat sau cu o întârziere mai mare de 3 ore, dacă la baza lui nu au stat aceste motive excepționale. Compensațiile sunt calculate în funcție de distanța zborului afectat și arată în felul următor:

  • 250 de euro pentru zboruri pe o distanță de sub 1.500 km;

  • 400 de euro pentru zboruri pe o distanță între 1.500 km și 3.500 km;

  • 600 de euro pentru zboruri pe o distanță de peste 3.500 km.

De asemenea, pasagerii mai au dreptul la mâncare, băutură, cazare, transport la și de la cazare, cât și 2 apeluri telefonice sau acces la alte mijloace de comunicare, precum SMS, e-mail sau fax. 

Dacă ai avut un zbor în ultimii 3 ani care a avut întârzieri mai mari de 3 ore sau a fost anulat, poți verifica dacă ești eligibil pentru despăgubiri, gratuit, prin completarea unui formular AirHelp.

Cele mai mari aeroporturi din Europa

Acum, pentru că ești la curent cu drepturile pe care le ai, a venit momentul să discutăm despre cele mai mari aeroporturi din Europa, care sunt caracterizate de mărimi impresionante și milioane de călători care le calcă pragul anual.

Aeroportul Internațional Istanbul, Turcia

Cel mai mare aeroport din Europa, cu o suprafață de 76,5 kilometri pătrați, Aeroportul Internațional din Istanbul poate fi considerat un adevărat oraș. Doar în 2023, aeroportul a avut peste 76 de milioane de pasageri și este ușor de înțeles și de ce, având în vedere că Istanbul este o escală populară către destinații mult mai îndepărtate.

Cu toate că vorbim de un aeroport relativ nou, care a fost inaugurat în 29 octombrie 2018 și a intrat complet în funcțiune în 6 aprilie 2019, acesta este unul dintre cele mai populare aeroporturi din Europa. De altfel, în 2023, Aeroportul din Istanbul a înregistrat cele mai multe zboruri zilnice, respectiv 1,375 de zboruri, depășind Aeroportul din Amsterdam.

Aeroportul Charles de Gaulle, Franța

Cu o suprafață de 32,38 kilometri pătrați, Aeroportul Charles de Gaulle este al doilea cel mai mare aeroport din Europa și cu o prezență deja veche în topul aeroporturilor din Europa. Construit în 1974, acest aeroport primește anual peste 68 de milioane de pasageri. 

Cu o medie de 1,247 de zboruri operate zilnic, punctualitatea nu este neapărat o caracteristică cheie a aeroportului, având în vedere că, potrivit Eurocontrol, în 2023, doar 54% din totalul zborurilor de pe Charles de Gaulle au decolat la timp. 

Această statistică demonstrează că riscurile ca zborul tău să se confrunte cu probleme sunt destul de însemnate pe aeroporturile de mari dimensiuni, având în vedere fluxul mare de pasageri, motiv pentru care cunoașterea drepturilor reglementate prin CE 261 este cu atât mai importantă.

Aeroportul Barajas, Spania

Aeroportul Barajas, aflat în capitala Spaniei, are o suprafață de 30,5 kilometri pătrați și deservește pentru 60 de milioane de pasageri anual, deși capacitatea sa este de 70 de milioane de pasageri.

Media zilnică de zboruri, în 2023, pentru Aeroportul Barajas a fost de 1,066, acesta fiind și unul dintre cele mai punctuale aeroporturi din Europa, cu 71% din totalul zborurilor decolând la timp în 2023, o scădere față de procentul de 76% din 2022. 

Aflat la doar 13 kilometri de Madrid, Aeroportul Barajas este bine conectat printr-o rețea de metrouri și autobuze, astfel că reprezintă alegerea principală pentru toți cei care vor să viziteze Spania.

Aeroportul Schiphol, Olanda

Cu o suprafață de 27,87 kilometri pătrați, Aeroportul Schiphol este al doilea aeroport din Europa ca număr de zboruri zilnice, chiar dacă este cu mult mai mic decât Aeroportul din Istanbul, aflat pe primul loc. 

Doar în 2023, Aeroportul Schiphol a avut peste 61 de milioane de pasageri și o medie zilnică de 1,255 de zboruri, ceea ce reprezintă o creștere de 10% față de anul 2022, lucru cu atât mai impresionant dacă ne gândim că vorbim despre un aeroport cu un singur terminal. 

Totuși, când vine vorba de punctualitate, Aeroportul Barajas este în continuare un exemplu, având în vedere că, în 2023, aproximativ 63% din totalul zborurilor au reușit să decoleze la timp.

Aeroportul Frankfurt, Germania

Unul dintre cele mai importante noduri aeriene din Europa, Aeroportul Frankfurt are o suprafață de 23 de kilometri pătrați și se bucură anual de aproximativ 59 de milioane de pasageri. De asemenea, în 2023, Aeroportul Frankfurt a înregistrat și o creștere de 13% a numărului de zboruri zilnice, ajungând la o medie de 1,179 de zboruri. 

Cu zboruri care pleacă în peste 330 de destinații de pe acest aeroport, punctualitatea nu a suferit, totuși, nicio schimbare din 2022 până în 2023, fiind în continuare la 55% (zboruri care au decolat la timp în 2023).

Aeroportul Internațional Leonardo da Vinci Fiumicino, Italia

Topul celor mai mari aeroporturi din Europa continuă cu Aeroportul Leonardo da Vinci Fiumicino, din Roma, care are o suprafață de 16 kilometri pătrați. Cu o medie de 730 de zboruri pe zi, Aeroportul din Roma a avut, în 2023, aproximativ 40 de milioane de pasageri care i-au trecut pragul. Totuși, doar 59% din totalul zborurilor care decolează de pe acest aeroport reușesc să o facă la timp. 

Situat la doar 35 de kilometri de centrul Romei, Aeroportul Leonardo da Vinci este bine conectat printr-o rețea de autobuze și trenuri, la care se adaugă și metroul.

Aeroportul Franz Josef Strauss, Germania

Cu peste 37 de milioane de pasageri anual și o suprafață de 15,75 kilometri pătrați, Aeroportul Franz Josef Strauss din Munchen are două terminale principale și două piste extinse de 4000 de metri. 

Când vine vorba de călătorii în interiorul Germaniei, Aeroportul din Munchen este alegerea pentru 9 milioane de pasageri anual, fiind preferat în fața Aeroportului din Frankfurt. În ceea ce privește punctualitatea, aeroportul Franz Josef Strauss se laudă cu un procent mai bun decât Frankfurt, mai exact 61% din totalul zborurilor au decolat la timp, în 2023.

Aeroportul El Prat Josep Tarradellas, Barcelona

Aeroportul din Barcelona, cu o suprafață de 15,33 kilometri pătrați, reușește să primească anual aproximativ 49 de milioane de pasageri. De asemenea, acesta a avut o medie de 874 de zboruri pe zi, în 2023, ceea ce înseamnă o creștere de 13% față de anul 2022. 

Punctualitatea este una dintre cele mai bune din Europa, chiar dacă este în scădere față de anul 2022. Mai exact, în 2023, 71% din totalul zborurilor de pe Aeroportul din Barcelona au reușit să decoleze la timp.

Aeroportul Heathrow, Regatul Unit

Aeroportul Heathrow din Londra este deja cunoscut drept unul dintre cele mai tranzitate aeroporturi din Europa, cu peste 79 de milioane de pasageri anual. Cu o suprafață de 12,27 kilometri pătrați, aeroportul reușește să opereze o medie de 1,251 de zboruri pe zi, fiind vorba de o creștere de 20% față de anul 2022.

Aeroportul Gatwick, Regatul Unit

Topul se încheie cu un alt aeroport din Londra, de data aceasta Aeroportul Gatwick, care are o suprafață de 6,7 kilometri pătrați. În ciuda faptului că acest aeroport are o singură pistă, în 2023, a avut 18 milioane de pasageri și o medie de 704 de zboruri pe zi.

Header Image by Rudy and Peter Skitterians from Pixabay

85% dintre pasageri nu-și cunosc drepturile. Nu fi unul dintre ei.

Înscrie-te la buletinul nostru informativ pentru a primi ultimele sfaturi și recomandări direct în inboxul tău.

Distribuie prietenilor!

AirHelp a apărut în:

Agerpres logoProfit.ro logoRTV Romania logoZiarul Financiar logo

AirHelp face parte din Asociația susținătorilor drepturilor pasagerilor aerieni (APRA), a cărei misiune este promovarea și protejarea drepturilor pasagerilor aerieni.

Înscrie-te pentru buletinul nostru informativ

Obține cele mai recente recomandări și sfaturi livrate direct în inboxul tău

Copyright © 2025 AirHelp

Verifică despăgubirea

Toate companiile aeriene